Programma

Hoe werkt polarisatie? Is polarisatie altijd slecht? Wat zijn de gevaren? Hoe kunnen we wij-zij-denken doorbreken? Drie experten delen hun visie en expertise en gaan in op vragen uit het publiek.

INTRODUCTIE DOOR

KEYNOTE

FREDDY MORTIER

(hoogleraar ethiek Universiteit Gent en voorzitter van deMens.nu)

CHRISTOPHE BUSCH


directeur Kazerne Dossin

Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging?


Polarisatie is niet per definitie negatief: het kunnen en mogen uiten van meningen – hoe extreem ook – is een basiskenmerk van onze open, democratische samenleving.


Busch is expert dadergedrag bij collectief geweld, hij legt uit wanneer polarisatie gevaarlijk wordt en welke dynamieken tot vijanddenken en zelfs extreem massageweld kunnen leiden.


Tegelijk toont Busch hoe we doorgedreven wij-zij-denken kunnen doorbreken en een positieve wending geven.


POWERTALK

KHALID BENHADDOU


medeoprichter CIRRA

Mensenrechten centraal


Deze jonge imam en islamexpert zet zich al jaren in tegen polariserende tendensen in onze samenleving, daarvoor ontving hij al in 2017 de Prijs voor Mensenrechten.


Hij pleit voor een rationele islam die de Koran verzoent met een samenleving waarin de mensenrechten centraal staan. Hij roept op om samen te werken over religieuze en sociale grenzen heen.


POWERTALK

WIES DE GRAVE


directeur Amnesty International Vlaanderen

Het recht om mens te zijn


Wereldwijd oprukkende polarisatie zet de universaliteit van de mensenrechten onder druk. Maar zolang burgers hun rechten claimen, is er hoop. De Graeve roept op tot actie en solidariteit en om de mensenrechten opnieuw compromisloos als moreel kompas voor politiek en samenleving te omarmen.

AANSLUITEND RECEPTIE